sobota 4. října 2008

Jak dělá EcoThermHaus stropy!!!

Ve čtvrtek 14.08.2008 se mi telefonicky ozval mladší z pánů Kudělků a sdělil mi, že budou o vikendu pokládat stropní panely, tak aby je v dalším týdnu byly zality betonem. Na mou otázku, na co chce ty panely položit, když ještě chybí vyzdít nosnou YTONGovou stěnu a příčky mi sdělil, že to ověří a rychle to dodělá, tak aby opravdu další týden (18.-24.08.) došlo k položení stropních dílů a jejich zalití betonem. Dále mi sdělil, že štítové stěny by pak dělal hned v dalším týdnu, tj. 25.-29.08.

Bohužel ani po 10 dnech nebyla nosná stěna vyzděna a po telefonickém hovoru, kdy tomu tak bude řekl, že jeho zedník měl autonehodu a že budeme muset počkat, až se uzdraví. Nabídl jsem mu, že si tu stěnu vyzdím svépomocí, ale potřeboval bych výkres, kde je tato stěna okótovaná a potřeboval jsem vědět, do jaké výšky to vyzdít. Přesnou hodnotu mi nesdělil, ale řekl mi, že nad dveře má speciální překlad. Na základě toho jsem vyzdil stěnu jen do úrovně pod překlad a pak čekal, až to jeho zedník po položení tohoto "speciálního" překladu dozdí.



práce jeho zedníka (lepené z malých částí, jen aby nemusel řezat YTONG (25x25), které na dvou paletách dovezla firma EcoThermHaus

část speciálního překladu vlevo
spodní dvě řady na fotce byly vyzděny
svépomoci





Pak se zase týden nic nedělo.

Jak už to bývá u dělníků z firma EcoThermHaus zvykem, přijeli na stavbu nečekaně a jen aby rychle položili stropní díly a zase odjeli. Naštěstí sousedé nás informovali, že se na stavbě něco děje a tak otec dorazil na stavbu. A právě včas!! Dělníci se chystali řezat přesahující stropní panely, jelikož ve výkresech, které měli scházel balkón, který byl od samého počátku součástí stavby.









Když se armování posune na balkón, pak nutně musí scházet na druhém konci, ale beton to přece před zákazníkem zakryje.




















Takto vypadají podpěry připravené pro zalití stropu betonem.






6mm armovací železo v počtu 4 kusů na celé stavbě, dle stavitele plně dostačuje v každém rohu jedna takováto tyč.


























Když se nearmuje, tak se i 3,5m překlad vlastní tíhou zlomí.















Ten roh není křivý, jen se otáčí za sluncem.
Rohový "nosný" sloupek 15x15 cm betonu s
polystyrénovým obložením bez armování.







Bohužel se vše zlomilo 27.09.2008, kdy jsme si už svépomoci prováděli zalití stropu betonem. Ve čtvrtek 2.10. přijeli opět nepozorovaně dělníci na stavbu, aby demontovali podpěry. Díky sousedům jsme byli i s otcem do 10minut na pozemku i s policií ČR. K 28.08. jsem odstoupil od Smlouvy o uzavření budoucí smlouvy o dílo, a toto odstoupení mladší z Kudělků podepsal. Takže na pozemku neměl nikdo cizí co dělat. Bohužel díky českým zákonodárcům se nejedná o vniknutí na cizí pozemek, ani o vloupání (den předtím jsme zabednili okna a nasadili dveře), jelikož překážka (plot) není větší než 1,85m a i vniknutí oknem není vloupání, protože okno také není v určité výšce. Po nějaké době přijel na pozemek starší z Kudělků a začal PČR vysvětlovat, že má od vstupu na pozemek klíč (bohužel nepasoval, jelikož jsme po odstoupení vyměnili zámek), že na stavbě staví, ale vlastně nestaví a že na stavebním úřadě sepsal udání na černé stavby v okolí. Vysvětloval, že poslal dělníky, aby vzali podpěry, že je potřebuje na jiné stavbě a že netušil, že jsme strop zalili. No asi po 3 hodinách vzájemného osočování a napadání udělal "vstřícný" krok a nechal na stavbě 8 z původních 25 podpěr s tím, že strop už je zatuhlý a může se po něm chodit a nemůže se nic stát. Byli to teprve 4 dny od zalití. Stavbaři doporučují mít podpěry minimálně 10 dní, ale nejlépe však 21 dní.


Uvidíme, co se bude dít dál, protože pánové Kudělkové neakceptují Odstoupení od smlouvy, i když ji mladší z Kudělků podepsal a převzal, ale nesouhlasí s podmínkami, za kterých Odstupujeme od smlouvy. Z toho plyne, že pokud něco podepíšu, tak je to jen podpis jako "suvenýr" a k ničemu mě to nezavazuje.

Žádné komentáře: